Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hovory o štěstí mezi čtyřma očima

Návštěvy divadla patří v současnosti mezi zapovězené kratochvíle, je tudíž nutné zaměřit se i na nějakou jinou činnost. Lze např. zvelebovat příbytek nábytkem IKEA a na něm pak psát hodnocení již zhlédnutých představení. 

A protože je nábytek IKEA integrální součástí komedie "Hovory o štěstí mezi čtyřma očima“ divadla Studio DVA, dá se vrhnout právě na ni. Pod mnohoznačným názvem hry, jejímž autorem je dramaticky se smějící dramatik a režisér Patrik Hartl, se skrývá soubor tří jednoaktovek, které jsou navzájem propojeny nejen nábytkem IKEA a obsazením stejnými herci, ale – a to zejména – tematicky. Předmětem všech tří příběhů jsou vztahy mezi partnery, které se z různých důvodů ocitly v krizi.

Jednotlivé příběhy by se stručně daly charakterizovat takto:

1. Láska je nejsložitějším problémem života. Jeho nejjednodušším vyřešením je nevěra.

Z celé hry asi nejvíce uvěřitelný příběh. Unavená žena se vrací z práce a místo toho, aby ji tam čekalo vřelé přijetí, najde pod postelí milenku svého partnera. Nevěrníkovy motivy jsou ovšem nejasné. Nevíme, zda svou partnerku skutečně miloval (avšak zároveň vyznával heslo: Nevěra je zákonitá, věrnost nepřirozená), či snad lásku k ní jen předstíral. Nebo snad zda se trápil svým komplexem méněcennosti vůči svému úspěšnému protějšku a vyřešil to nevěrou či zda byly jeho motivy ještě úplně jiné. Ať tak či onak první jednoaktovka končí odchodem ženy z bytu a ze života svého partnera.     

Pochválit lze skutečnost, že při psaní Hartl nepochybně čerpal z vlastní zkušenosti, mnoho je odpozorováno ze života a nepochybně se odehrává v mnoha běžných českých domácnostech, a to aniž by k tomu byla nutná milenka pod postelí (konkrétně jde např. o ponožky na nepatřičném místě nebo o touhu jednoho z partnerů po přítomnosti a blízkosti toho druhého, který na to ovšem nemá ani pomyšlení).

Kvituji také s povděkem, že Hartl zde dodržel schéma klasického divadelního dramatu: expozice – expresivní scény v úvodu mezi milenkou a nevěrníkem, kolize – příchod partnerky, krize – nalezení milenky, peripetie – odchod milenky, katastrofa – rozchod.  

2. Vzteká-li se tvá žena, nech ji, až se vybouří. Neboť kdybys promluvil, neslyšela by tě, protože v tu chvíli neslyší ani sama sebe.

Zatímco v prvním příběhu byla roznětkou krize milenka pod postelí, zde takto náhlý bod zvratu nenalézáme. Je to postupně narůstající odpor muže vůči své dominantní a zároveň lehce infantilní a hašteřivé partnerce, a také vůči prostředí, do kterého ho zavlekla a které reprezentuje zejména „pan dokonalý“ Filip Blažek. V obecnější rovině v tom lze ovšem vidět také znechucení banálností a konzumismem dnešní doby. I tady vztah končí rozchodem.   

3. Dvojice žije vždy na úrovni svého průměrného člena

V posledním příběhu se jedná o střet dvou partnerů-homosexuálů, z nichž jeden je mimořádně fixován na svou čivavu, druhý trpí OCD (obsedantně kompulzivní poruchou). Přivolaný inženýr lidských duší pomůže páru paradoxně tím, že „rozsedne“ milovanou čivavu. I zde tedy rozhodující impuls přichází zvnějšku. Partneři v tomto příběhu ale nakonec spolu zůstávají, když jeden z nich přichází o psa a druhý se zbavuje posedlostí po čistotě. Jejich vztah však prošel těžkou krizí a ukazuje se, že spolu zůstávají zejména proto, že by jen obtížně hledali někoho lepšího. Konec tedy lze i zde jen těžko označit za „happy end“. 

Nosným prvkem všech příběhů je důraz na situační humor, přehrávání herců, nadužívání vulgarit a dokonce „fekálního“ humoru (např. úvodní scény s čivavou v posledním příběhu). I přes výše uvedené musím hru pochválit. Je to sice kondenzovaný a do absurdní roviny posunutý, přesto však stále z reality vycházející obraz tohoto světa. Nelze Hartlovi vyčítat využívání peprných výrazů, když mnozí lidé tento slovník ve vzájemné komunikaci běžně vyžívají i za okolností dříve zcela nepřípustných. A nelze mu ani vyčítat, že se lidé v jeho hrách nechovají k sobě hezky, když se tak nechovají ani ve skutečnosti. 

Vůbec nevylučuji, že se podobné srovnání může jevit jako poněkud nepřípadné, myslím si však, že „Hovory o štěstí“ lze přirovnat k filmu Dědictví. Na první pohled se v obou případech jedná o jednoduché a nenáročné taškařice, kdo však chce, může se do obou kusů ponořit hlouběji a najít v nich výpověď doby.

Nezodpovězenou otázkou pak pro mě zůstává, zda tento „projekt“ finančně podpořila IKEA. Mně osobně by to připadalo přinejmenším podivné, vždyť celou hru je zesměšňována představa, že by se lidské štěstí dalo nahradit kusem nábytku, což graduje ve druhém příběhu, kde kraluje postava „pana dokonalého“, který by nám ve svém skvěle padnoucím obleku a s dokonale profesionálním úsměvem na rtech klidně prodal i bombardér, kdyby to bylo legální. Nejsem ale odborník na marketing, třeba si IKEA nechala zpracovat nějakou studii, která prokázala, že právě tento způsob prezentace společnosti lidi zaujme.  

Co říci závěrem. Hartl nepochybně není ani Ibsen ani Tennessee Williams, nelze ale popřít, že se mu v jeho opusu podařilo „nastavit zrcadlo“ mnoha dnešním párům, které se úporně snaží žít své moderní životy. Budiž mu za to vysloven dík a uznání.      

 

 

 

Autor: Jan Snopek | sobota 28.11.2020 21:42 | karma článku: 5,98 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války – pokračování

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

4.4.2024 v 10:10 | Karma: 18,50 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Silné názory jako trend dnešní doby

Než se smířit s existencí neproniknutelného a nikdy nepoznatelného mysteria světa, je pro nás mnohem pohodlnější vybudovat si ochranný val sestávající z jen částečně podložených nebo zcela nepodložených silných názorů.

24.3.2024 v 15:46 | Karma: 10,38 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

11.2.2024 v 14:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Pobyt v Jeseníkách je zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.

16.1.2024 v 14:33 | Karma: 12,00 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Snopek

Válka motorů aneb vítězství vznětu nad zážehem

Vznětové motory se začaly v tancích prosazovat již v meziválečném období. K definitivnímu vítězství dieselu nad benzínovým motorem ale došlo až o mnoho let později.

29.12.2023 v 8:51 | Karma: 15,51 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 15,37
  • Průměrná čtenost 425x
Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Seznam rubrik