Rok 2020 - další rok úpadku české kultury aneb Josef Švejk a dědicové

26. 12. 2020 14:59:15
Čeští politici donedávna rádi zdůrazňovali mimořádnost epochy, ve které se nyní nacházíme. Česko prý zažívalo jedno z nejlepších období v historii. Dle loňských slov pana premiéra Babiše: „Rosteme, bohatneme a stále budeme.“

V mnohých ohledech se s tímto tvrzením dalo souhlasit. Platí to však i o kultuře?

Od dob národního obrození až do pádu komunismu hrála kultura v dějinách českého národa obrovskou roli. Všechny národní obavy, frustrace a nenaplněné ambice rezonovaly v básních, románech a dalších uměleckých dílech. Význam české kultury nespočíval samozřejmě jen v této roli, tato však byla zásadní. Doložit to lze mnoha příklady. Za všechny jmenujme básně Petra Bezruče, romány Karla Čapka a písně Karla Kryla. Jejich dílo provázelo český národ v těžkých dobách a dávalo mu naději, že se vše změní, že tíživá přítomnost zde není navěky.

Mezi postupy, které byly v české kultuře hojně využívány, však nepatřily pouze Bezručova nesmiřitelnost, Krylův mučednický étos a Čapkův humanismus. Byly to také nadsázka, hravost, humor, ironie a smysl pro absurdno. A zřejmě právě tento přístup je nám nejvlastnější, s uměleckými díly, které využívají tento postup, se identifikujeme nejraději. Velice efektivní je v tomto ohledu zejména postava „antihrdiny“, u které si nejsme jisti, zda je to génius nebo blb. Ať už to je Haškův Švejk, Hrabalův Pepin nebo Jára Cimrman. Všechny tyto postavy nám mimo jiné umožňovaly vyjádřit svůj názor, aniž by nás kdokoliv za něj mohl popotahovat, umožňovaly nám smát se vrchnosti přímo pod nosem.

Doba post-sametová (tedy po roce 1989) vše změnila. Jasně definovaný nepřítel a původce zla (Rakousko-Uhersko, nacismus, komunismus) zmizel a česká kulturní fronta byla postavena do zcela nové situace. Nadsázka, hravost, ironie a smysl pro absurdno se však samozřejmě využívaly i nadále, i když zamířit kopím ostrovtipu bylo daleko složitější. Přesto – nebo snad právě proto – zažila postava antihrdiny v porevoluční době svou další (tentokrát především filmovou) reinkarnaci. Vše začalo Návratem idiota a proslulými Samotáři. Pak se už s postavami antihrdinů naší doby, kteří byli často představováni Pavlem Liškou a Jiřím Macháčkem, doslova roztrhl pytel. Za všechny jmenujme třeba filmy Jedna ruka netleská, Horem pádem, Grandhotel, z novějších třeba Kobry a užovky.

V posledních letech však počet filmů s podobně laděnými postavami povážlivě poklesl. Je namístě se ptát, co je příčinou tohoto neutěšeného stavu. Odpovědí můžeme jistě nalézt mnoho. Mně se jako velmi pravděpodobné jeví, že to, co bylo až doposud nutné ztvárňovat v literatuře a filmech, převzala na sebe nyní politika. U mnoha výstupů dnešních politiků se můžeme jen domnívat, jestli to je nějaká show, nebo to je míněno vážně. Politika tedy nyní občanovi předkládá kompletní balíček služeb, včetně nadsázky, ironie, estrády a absurdního divadla. Buďme za to rádi. Kultura tím sice přichází o svou v minulosti tolik ceněnou část, přichází o svého antihrdinu, zároveň ale umění konečně nemusí plnit roli jakéhosi svědomí národa, nastavovat zrcadlo společnosti a vytvářet postavy, se kterými bychom se mohli identifikovat. Úpadek kultury je tedy sice realitou, které ale není nutné nijak litovat.

Rok 2020 nám pomalu končí. Do roku příštího však hleďme s nadějí. Česká politika má velký potenciál a jistě nám i v roce 2021 připraví mnohá zcela neočekávaná překvapení.

Autor: Jan Snopek | sobota 26.12.2020 14:59 | karma článku: 10.37 | přečteno: 496x

Další články blogera

Jan Snopek

Silné názory jako trend dnešní doby

Než se smířit s existencí neproniknutelného a nikdy nepoznatelného mysteria světa, je pro nás mnohem pohodlnější vybudovat si ochranný val sestávající z jen částečně podložených nebo zcela nepodložených silných názorů.

24.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

11.2.2024 v 14:48 | Karma článku: 15.74 | Přečteno: 440 | Diskuse

Jan Snopek

Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Pobyt v Jeseníkách je zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.

16.1.2024 v 14:33 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 350 | Diskuse

Jan Snopek

Válka motorů aneb vítězství vznětu nad zážehem

Vznětové motory se začaly v tancích prosazovat již v meziválečném období. K definitivnímu vítězství dieselu nad benzínovým motorem ale došlo až o mnoho let později.

29.12.2023 v 8:51 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 428 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 424

Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...