Mazda 3 Hommage

24. 10. 2021 17:12:09
Mezi ta nejzajímavější a nejvíce originální auta, která si lze v současnosti v České republice koupit, patří nepochybně Mazda 3.

Japonsko dnes patří mezi největší automobilové velmoci. Ještě v 50. letech 20. století sice vznikala část japonských aut prostým kopírováním západních vzorů, to se ale v průběhu 60. let rychle změnilo a od té doby nabízejí japonské automobilky nepřebernou škálu vlastních typů, které jsou úspěšné nejen přímo v Japonsku, ale také v USA, v Evropě a vlastně na celém světě.

Pozoruhodnou vlastností většiny japonských značek je kromě kvality jejich výrobků také schopnost přizpůsobit se potřebám individuálních trhů. Na jedné straně jsou tedy Japonci schopni vytvořit takové legendy jako např. Toyota Corolla a Honda Civic, které jsou úspěšné globálně, a na straně druhé modely, které jsou vyvíjeny s ohledem na různé specifické trhy (Japonsko, USA, Evropa atd.).

Kromě kvality a schopnosti se přizpůsobit je ale potřeba zmínit ještě jednu důležitou vlastnost japonských značek, kterou by snad bylo možné nazvat jako „udržování si svého želízka v ohni“. Myšlen je tímto především kontinuální rozvoj a postupné zdokonalování určitého technického řešení, které se pro danou značku stalo typickým a charakteristickým.

Uveďme si pro názornost pár příkladů: tak z největší japonské automobilky Toyota se postupně stal světový expert na hybridní vozidla, navíc si tato značka udržela schopnost vývoje a výroby sportovních (GT 86, Supra, divize Gazoo Racing) a terénních vozidel (Land Cruiser, Hilux). Obdobně si Nissan stále zachovává rozvoj sportovních vozů GT-R, které vycházejí z proslavené řady Skyline. Dále tu máme Subaru s pohonem všech kol a motory boxer, Hondu a VTEC nebo Suzuki a jedinečný model Jimny.

Na čestném místě je ale v tomto ohledu nutné uvést Mazdu. Jako jediná dokázala vyrábět motory typu Wankel ve skutečně velkých počtech a to i v době, kdy už jej všechny ostatní automobilky dávno opustily. Díky svým motorům se typy RX-7 a RX-8 vymykají všem ostatním sportovním autům a je škoda, že jejich výroba musela být ukončena. Ve výrobě je ale naproti tomu stále roadster Mazda MX-5 (Miata), který je podobně jako Jimny ve své kategorii také v podstatě osamocen.

Nový vůz značky Mazda s motorem Wankel si sice již nyní nekoupíme (příští rok by se nicméně měla na trhu s tímto motorem objevit Mazda MX-30), přesto si však tento zarputilý zastánce atmosférických motorů pro nás připravil jedno příjemné překvapení. Jedná se o motory SkyActiv X, které kombinují konstrukci zážehového a vznětového motoru. Prozatím se tyto motory montují do modelů 3 a CX-30. Druhý jmenovaný typ jistě patří mezi velmi úhledná SUV, je to ale nepochybně poslední generace vozu Mazda 3, která kromě své pohonné jednotky zaujme svým nepřehlédnutelným a jedinečným designem.

Mazda 3 je, dalo by se říci, až italsky elegantní (nejméně na úrovni vozů Lancia Delta 3. generace a Alfa Romeo Giulietta), avšak zároveň svým způsobem navazuje např. na osmou generaci corolly (E110) nebo na osmou generaci civicu, které ve své době svým neotřelým designem také na evropských silnicích způsobily rozruch. Mazdu 3 tedy lze vnímat jako ideálního představitele japonské konstrukční školy, která je schopna vyvíjet a vyrábět automobily na špičkové světové úrovni, zachovávat si přitom určité charakteristické prvky (v tomto případě technologie SkyActiv) a ještě k tomu přicházet s novými designovými prvky.

Popišme si Mazdu 3 trochu podrobněji. Jak již bylo uvedeno, lze si ji pořídit s motorem SkyActiv X186, avšak kromě něj také se „standardním“ benzínovým motorem SkyActiv G v provedení G122 a G150 (dieselové motory SkyActiv D se již v mazdách 3 v ČR neprodávají). Auto je možné zakoupit i v „nabušené“ verzi s automatickou převodovkou a pohonem všech kol, avšak chybu rozhodně neudělá ani zájemce o základní verzi s motorem SkyActiv G122, manuální převodovkou a pohonem předních kol.

I v případě základní verze totiž dostaneme dnes již unikátní dvoulitr bez turba, přesnou převodovku, solidně naladěný podvozek, spoustu výbavy, která by jinde byla za příplatek, a také velmi elegantní karoserii (obzvláště v provedení hatchback). „Přimhouřená“ přední světla, „loukoťová“ litá kola, dva opravdové (!) výfuky a postupně se svažující boční linie střechy, to vše vytváří dokonale harmonický celek, který na silnice nelze přehlédnout.

Není to samozřejmě jen aktuální Mazda 3, která dělá fanouškům japonských aut radost. Takových vozů je mnohem více, jakkoliv se jejich počet v Evropě díky přísným emisním předpisům snižuje. Mazda 3 však (alespoň u mě) vítězí, jelikož se v ní kloubí moderní technologie, úžasný design a zejména schopnost jít i dnes vlastní cestou.

Autor: Jan Snopek | neděle 24.10.2021 17:12 | karma článku: 10.78 | přečteno: 206x

Další články blogera

Jan Snopek

Silné názory jako trend dnešní doby

Než se smířit s existencí neproniknutelného a nikdy nepoznatelného mysteria světa, je pro nás mnohem pohodlnější vybudovat si ochranný val sestávající z jen částečně podložených nebo zcela nepodložených silných názorů.

24.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 223 | Diskuse

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

11.2.2024 v 14:48 | Karma článku: 15.74 | Přečteno: 440 | Diskuse

Jan Snopek

Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Pobyt v Jeseníkách je zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.

16.1.2024 v 14:33 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 350 | Diskuse

Jan Snopek

Válka motorů aneb vítězství vznětu nad zážehem

Vznětové motory se začaly v tancích prosazovat již v meziválečném období. K definitivnímu vítězství dieselu nad benzínovým motorem ale došlo až o mnoho let později.

29.12.2023 v 8:51 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 428 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 424

Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...