Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Variace na dálniční téma aneb jak se dostat z Ostravy do Prahy

V zásadě se dnes dá z Ostravy do Prahy jet autem buď po dálnici přes Brno, nebo přes Hradec Králové, kde ale dálnice ještě dokončena není. Možnosti tímto výčtem ale zdaleka nejsou vyčerpány.   
Praha-Ostrava

Počet obyvatel Ostravy sice v posledních letech klesá, stále se však jedná o třetí největší město České republiky. Navíc je na rozdíl od druhého největšího města Brna obklopena prstencem dalších velkých měst, díky čemuž je ostravská aglomerace druhá největší hned za tou pražskou.

Zdálo by se, že tomuto významu by mělo odpovídat i dopravní spojení, především to dálniční, které má pro moderní ekonomiku zásadní význam. Takto tomu ovšem není, neboť dokončené dálniční spojení Praha – Ostrava neexistuje v podstatě ještě ani dnes. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré, a tak současný neutěšený stav podněcuje řidičovu fantazii k hledání různých alternativ. Pojďme se na ně blíže podívat.

Než se tak ovšem stane, věnujme se ještě krátce i jiným způsobům dopravy. Hned na počátku zmiňme kanál Dunaj – Odra – Labe (DOL), který se s pravděpodobností hraničící s jistotou nikdy nepostaví. V případě jeho dokončení by nicméně bylo možné plavit se z Ostravy do Prahy parníkem a ještě si k tomu hrát Hudsonské šífy Wabiho Daňka.

Zatímco DOL ještě nestojí a zcela určitě ani nikdy stát nebude, letecké spojení Prahy s Ostravou mělo dlouhou tradici, která ale byla přerušena v lednu 2019, kdy se z Mošnova do Ruzyně vznesl poslední spoj ČSA. O dočasné obnovení přímých letů se na přelomu let 2020/2021 postaral polský LOT, nyní lze letět s přestupem, movitější spoluobčané a letečtí nadšenci pak mohou využít služeb soukromého aerotaxi či biz-jetu.

Na rozdíl od železniční dopravy ale letadla přepravují jen zlomek cestujících. Dokonce i poslanci a senátoři Parlamentu ČR dnes před leteckou dopravou preferují vlaky. Jenže stejně jako dálnice D1 Praha – Brno – Ostrava, ani železniční trať Praha – Olomouc – Ostrava stále není plně dokončena a její potenciál se plně nevyužívá. I tak je ale dnes nabídka neobyčejně široká a cestující může vybírat mezi třemi společnostmi (České dráhy, RegioJet a LEO Express) a dokonce čtyřmi linkami (vlaky RegioJetu, vlaky LEO Expressu, Pendolino a expresní linka Ex1 Českých drah).

Pro autobusové fajnšmekry tu stále je (v minulosti vcelku vyhledávané) přímé autobusové spojení Praha – Ostrava, nyní v podobě několika nočních dálkových linek Praha – Ostrava – Krakov. A díky autobusům se konečně dostáváme k silniční dopravě a slibovaným variacím na dálniční téma. Na rozdíl od cestujícího v letadle, vlaku či autobusu není řidič osobního automobilu omezen jízdním (letovým) řádem a může si volit trasu své cesty dle vlastní libosti. Co mu tedy síť komunikací mezi Prahou a Ostravou nabízí?

Ano, je to tak, odpověď by skutečně měla znít, Česká republika nabízí svým občanům, kteří se chystají cestovat z Prahy do Ostravy, rovnou dvě kvalitní dálniční spojení: D1 Praha – Brno – Ostrava a D11/D35/D1 Praha – Hradec Králové – Mohelnice – Ostrava. Místo toho je nutné konstatovat, že dokončené ještě není ani jedno z uvedených spojení.

Obě trasy jsou však naštěstí s trochou dobré vůle celkem dobře využitelné již dnes. Co se D1 týče, otravné panely mezi Prahou a Brnem zaplaťpánbůh zmizely a místo chybějícího úseku přes Přerov se to dá vzít po D46 (tedy přes Olomouc), která ale jako dálnice stavěna nebyla a na jejich parametrech je to docela znát. Pěknou alternativou k D1 je možnost odbočit v Hranicích na D48 a dostat se do Ostravy přes Nový Jičín a Frýdek-Místek, na dokončení této trasy si ale také ještě počkáme.

A ještě déle si počkáme na dokončení dálnice D35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice (nyní jsou na řadě úseky Opatovice – Časy a Časy – Ostrov). Současná silnice I. třídy má ale na rozdíl od dálnice ohromnou výhodu v tom, že si zde řidič skutečně přijde na své, zejména pokud si pro svou cestu vybere méně frekventovaný čas. Jako bonus pak nabízí tato trasa průjezd krásnými městy např. Hradcem Králové, Moravskou Třebovou a Litomyšlí. Komu by to bylo málo, může se pokochat autobusy ve Vysokém Mýtě, odbočit do Poličky nebo si udělat radost tankováním paliva, neboť jeho ceny jsou v této oblasti dlouhodobě příznivé.

Navíc se mezi Hradcem Králové a Mohelnicí nabízí prostor k různým experimentům. Tak např. se dá z Hradce pokračovat směrem na Pardubice a dále po silnici č. I/17 přes Hrochův Týnec nebo to střihnout na Kunětice, kde se dá přejet přes „Bailey Bridge“ americký most z 2. světové války, který se k nám dostal v rámci pomoci UNRRA.        

Bylo by ale velkou chybou zapomenout na dvě trasy, které „normální“ člověk nikdy nevyužije, vášnivého řidiče musí ale nadchnout. První trasou z říše snů je silnice č. I/11, kterou se lze dostat z Ostravy až do Hradce Králové. Zejména v úseku Bruntál – Jablonné nad Orlicí nabízí jedenáctka nádherné svezení horskými serpentinami. Trasa druhá je pak určena pro skutečné dálniční entuziasty. Nabízí možnost srovnání dálniční sítě u nás, v Německu a v Polsku a vede přes Ústí nad Labem, Drážďany, Vratislav (Wrocław) a Gliwice až do Ostravy. Tato trasa sice nepatří mezi nejkratší, zato si ale v Německu a v Polsku můžeme legálně dopřát vyšší maximální rychlost než v ČR (v Německu stále ještě mnohde neomezenou, v Polsku 140 km/h). Kromě toho návštěva měst formátu Drážďan nebo Vratislavi se nikdy neomrzí.

Jak patrno, variací na dálniční téma lze vymyslet celkem dost. Bylo by jistě možné vymyslet ještě i další, to však již ponechávám na laskavém čtenáři, který rovněž mezi Prahou a Ostravou cestuje. Pomalý rozvoj naší dálniční sítě bude jeho kreativitu nepochybně podporovat i v budoucích letech.                             

 

Autor: Jan Snopek | sobota 20.11.2021 13:34 | karma článku: 17,67 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války – pokračování

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

4.4.2024 v 10:10 | Karma: 18,50 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Silné názory jako trend dnešní doby

Než se smířit s existencí neproniknutelného a nikdy nepoznatelného mysteria světa, je pro nás mnohem pohodlnější vybudovat si ochranný val sestávající z jen částečně podložených nebo zcela nepodložených silných názorů.

24.3.2024 v 15:46 | Karma: 10,38 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

11.2.2024 v 14:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Pobyt v Jeseníkách je zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.

16.1.2024 v 14:33 | Karma: 12,00 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Snopek

Válka motorů aneb vítězství vznětu nad zážehem

Vznětové motory se začaly v tancích prosazovat již v meziválečném období. K definitivnímu vítězství dieselu nad benzínovým motorem ale došlo až o mnoho let později.

29.12.2023 v 8:51 | Karma: 15,51 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 15,37
  • Průměrná čtenost 425x
Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Seznam rubrik