Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paradoxy tankové války

20. století lze bezesporu označit jako století tanků. Poprvé byly bojově použity 15. září 1916 v bitvě na Sommě a za jejich konec se považovala operace Pouštní bouře, která byla zahájena 17. ledna 1991. 

Byl to ovšem konec pouze domnělý. Jak nám ukazuje současná válka na Ukrajině, tanky jsou zde i nyní ve století jednadvacátém, a i když rozhodně nejsou nezničitelné, stále představují velice účinné bojové prostředky.

Na tanky a jejich nasazení lze pohlížet z mnoha různých hledisek, což také tankologové celého světa velice rádi činí. V tomto textu je jako stěžejní vybráno hledisko počtu typů tanků, které jsou zavedeny ve výzbroji dané armády. Historie tankových válek prokázala, že v boji lze použít tanky lehké, střední i těžké, tanky plovoucí i výsadkové, tanky zbrusu nové i desítky let staré, tanky zajišťující svým osádkám drtivou převahu nad protivníkem, ale také tanky, které byly spíše pojízdnými rakvemi než čímkoliv jiným. Je ale jasné, že důležitý je i samotný počet typů nasazených tanků. Jejich příliš velký počet obvykle znamenal značné obtíže týkající se zajištění vhodných náhradních dílů, údržby, oprav a samozřejmě také výcviku, munice, vhodného paliva atd.

Chceme-li výše uvedený problém názorně popsat, pak postačí, pokud se v tomto článku soustředíme na dvě ze čtyř největších tankových velmocí (historicky, nikoliv aktuálně) – SSSR a Německo (těmi dalšími jsou USA a Velká Británie). Při útoku na SSSR dne 22. června 1941 disponovali Němci „pouhými“ několika tisící tanky a několika stovkami samohybných děl. Přesto byli v průběhu roku 1941 schopni zatlačit Rudou armádu až k Moskvě, i když ta disponovala více než 20 000 tanky (i když samozřejmě ne všechny mohly být nasazeny proti Wehrmachtu).

Kromě dobře zajištěné logistiky (pokud si tedy odmyslíme přípravu na válku v zimě) a koordinace jednotlivých druhů vojsk (tanky, dělostřelectvo, letectvo, pěchota) měli Němci výhodu i v nižším počtu typů tanků. Bylo jich sice celkem šest, což je ve skutečnosti stále celkem dost (LT-35, LT-38, Pz. I, Pz. II, Pz. III. a Pz. IV – největší význam měly ty poslední dva), avšak tento počet byl podstatně menší, než tomu bylo v případě Rudé armády.

Ta totiž byla útokem zastižena ve fázi transformace a kvůli tomu měla stále ještě ve výzbroji tisíce lehkých tanků T-26 (jejich výroba byla zastavena až v létě 1941), tisíce rychlých tanků BT (BT-2, BT-5 a BT-7), stovky tanků T-28 a desítky těžkých tanků T-35. K těmto typům je nutné připočíst ještě archaické tančíky T-27, plovoucí tanky T-37, T-38 a T-40 a samozřejmě novou generaci tanků: lehký T-50, střední T-34 a těžký KV-1. To nám dává v celkovém součtu 13 typů tanků, přičemž s trochou dobré vůle by se mezi tanky roku 1941 daly ještě zařadit T-60 a KV-2 (i když ten patří svým charakterem spíše mezi samohybná děla), čímž celkový počet stoupá na 15!

V průběhu války se však karty zcela obrátily. Němci ve snaze zastavit ocelovou lavinu z východu začali vyvíjet a vyrábět nové typy tanků, aniž by však byli schopni jimi zcela nahradit tanky předcházejících generací. Ke konci války tak v jejich výzbroji najdeme těžké tanky Tiger I a Tiger II, střední tanky Panther a Pz. IV a především dosti nepřehlednou a početnou změť samohybných děl a stíhačů tanků, které využívaly nejrůznější typy tankových podvozků německé, československé, francouzské a italské provenience.

Sověti naproti tomu víceméně vsadili vše na jednu kartu, která se jmenovala T-34. Na konci války v Evropě tak byla většina sovětského tankového vojska vyzbrojena středním tankem T-34/85 (je ovšem nutné zmínit i americký M4 Sherman), který byl doplněn těžkým IS-2. Dokázali sice vyvinout i modernější typy tanků (T-44, IS-3), ty už však v době 2. světové války nebyly nasazeny, přičemž jedním z důvodů jejich nenasazení byla právě logistika. Je sice skutečností, že nejen Němci, nýbrž i Rudá armáda vybudovala mohutné samohybné dělostřelectvo (vyzbrojené např. typy SU-76, SU-100 a ISU-152), počet typů ale rozhodně ani zdaleka nedosahoval počtů typů, které byly zavedeny v německé armádě.

Lze tedy konstatovat, že k vítězství značně přispělo rozhodnutí Moskvy soustředit se plně na T-34, zatímco Němci se vrhli na výrobu velkého počtu různých typů tanků, stíhačů tanků a samohybných děl, aniž by byli schopni vyrábět je v dostatečném množství. Obdobným způsobem jako SSSR ostatně postupovali i Američané, kteří se soustředili na M4 Sherman. Naopak Britové po celou dobu války poměrně nešťastně laborovali s celou řadou typů (Cruiser Mk. I – Mk. IV, Covenanter, Crusader, Cavalier, Cromwell, Comet – pokud zůstaneme u křižníkových tanků) a k optimu se dostali vlastně až po válce (Centurion).

Přesuňme se ale nyní do roku 2022, který zastihl Evropu opět v tankové válce. Karty se opět zcela obrátily. Německo se v posledních desetiletích plně soustředilo na typ Leopard 2, který je v rámci NATO vedle Abramsu jediným tankem, který je k dispozici skutečně v relevantních počtech (celkový počet vyrobených kusů 3600), jakkoliv samotný Bundeswehr dnes disponuje pouhými několika sty leopardy (ve variantách A6, A6M, A7 a A7V). V kontextu války na Ukrajině lze ale předpokládat další navýšení i nad nyní plánovaných 328 kusů. Na území Ukrajiny se žádný Leopard sice neobjevil, nasazena ale byla jiná „velká kočka“ – protiletadlový systém Gepard na podvozku Leopardu 1.   

V úplně jiné situaci se nacházejí Rusové. Na Ukrajině nasadili zpočátku tanky T-72, T-80 a T-90 v mnoha různých variantách (např. T-72A, T-72B3, T-80U, T-80BV, T-80BVM, T-90A, T-90M) i subvariantách (např. v případě T-72B3 se jedná o vzor (obrazec) 2011, 2014 a 2016), později došlo i na tanky T-62 (opět v několika variantách a subvariantách) a zapomínat samozřejmě nesmíme ani na poslední výkřik tankové techniky T-14 Armata, který ale Rusové – s ohledem na dostupné údaje – prozatím na Ukrajinu neposlali (a obdobně je tomu zřejmě i v případě nasazení výsadkového tanku 2S25 Sprut-SD). Pokud jde o tanky T-64 v ruských službách, jednalo se s největší pravděpodobností o kořistní ukrajinské.               

Nyní je to tedy Německo, které se stejně jako většina ostatních členů NATO soustředilo na jediný typ tanku, zatímco Rusové mají ve výzbroji rovnou pět typů (exotický Sprut-SD není započítán, samotní Rusové jej kategorizují jako samohybné protitankové dělo), přičemž tyto tanky byly navíc postupem doby různě upravovány a modernizovány. Bylo by asi příliš troufalé tvrdit, že právě typová různorodost je příčinou ruských neúspěchů, svou roli ale tento faktor nepochybně hraje, i když samozřejmě dnešní ruské tanky jsou konstrukčně mnohem více sjednocené než sovětské tanky roku 1941.

Jak bude vypadat další vývoj, lze jen těžko odhadovat. Válka na Ukrajině bohužel stále trvá a jakkoliv se to možná z médií nezdá, tanky v této válce stále potvrzují svůj nenahraditelný potenciál. Zajímavé bude nicméně sledovat, zda se Rusové budou věnovat spíše výrobě a dalšímu vývoji tanku T-90M, tanku T-14 Armata či zda budou postupovat ještě nějak jinak. Zároveň je nicméně velmi pravděpodobné, že i přes existenci potenciálního nástupce Leopardu 2 (tanky KF 51 Panther a MGCS) zažije tento tank kvůli válce na Ukrajině svou renesanci a dostane se do výzbroje dalších zemí včetně ČR.   

BT-7 - Litva 1941

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Snopek | pátek 2.12.2022 22:48 | karma článku: 15,01 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války – dokončení

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

28.4.2024 v 20:11 | Karma: 18,89 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války – pokračování

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

4.4.2024 v 10:10 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Silné názory jako trend dnešní doby

Než se smířit s existencí neproniknutelného a nikdy nepoznatelného mysteria světa, je pro nás mnohem pohodlnější vybudovat si ochranný val sestávající z jen částečně podložených nebo zcela nepodložených silných názorů.

24.3.2024 v 15:46 | Karma: 10,38 | Přečteno: 237x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Pět univerzálních zbraní druhé světové války

Popis pěti zbraní, které díky své univerzálnosti ovlivnily dějiny druhé světové války a staly se legendami.

11.2.2024 v 14:48 | Karma: 18,17 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Jan Snopek

Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Pobyt v Jeseníkách je zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.

16.1.2024 v 14:33 | Karma: 12,00 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 112
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 421x
Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Seznam rubrik